Botanici v Liberci nově vysadili desítky vzácných zmijovců titánských

20. březen 2019 09:57

V liberecké botanické zahradě můžou návštěvníci nově vidět téměř sedmdesát mladých rostlin zmijovce titánského známého pravděpodobně největším květenstvím rostlinné říše. 

Rarita v Liberci: Zmijovec titánský vydá zahradníkům vytoužená semena

O semena vzácné rostliny původem ze Sumatry má zájem 20 botanických zahrad z celého světa, polovina jich ale poletí do Kalifornie výměnou za poskytnutý pyl

Na dvě stovky bobulí vzácné áronovité rostliny – zmijovce titánského – dozrává v liberecké botanické zahradě. Obří květ o výšce menšího člověka botanici úspěšně opylili pylem dovezeným z Ameriky vloni v červenci.

Zmijovce vyrůstají vedle původní rostliny, z jejíchž semen pocházejí. „Semenáčky jsme zasadili, jsou asi třicet centimetrů vysoké, budou si mezi sebou konkurovat a vyrostou jen ti nejcennější. Bude teď těžký úkol, abychom je vypěstovali do dospělého stádia,“ popisuje zahradník Lukáš Koprnický.

Než zmijovce vykvetou, bude to ještě trvat. „Zhruba za deset let by rostliny mohly vykvést obrovským květem páchnoucím po hnijícím mase.“

Vykvést obřím květem páchnoucím po zkaženém mase by rostliny mohly nejdřív zhruba za deset let

V přírodě tento druh roste pouze v Indonésii na Sumatře, v Liberci můžou rostliny vidět návštěvníci botanické zahrady v pavilonu profesora Jana Jeníka.  

autor: Lucie Fürstová

Související