Babiččina vepřová na divoko
Česká kuchyně má řadu skutečně původních pokrmů, Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením některé připomenou a přidají recept na vepřovou na divoko.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Svař 1/2 litru červeného vína, na koláčky rozkrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer; k tomu přidej dva bobkové listy, 10 kuliček pepřů, 10 kuliček nového koření, dymián a trochu meduňky.
Svařené nech vychladnouti a vlij na vepřovou kýtu prostrkanou slaninou, a nech ji 3 dni v tom naloženou.
Pak dej na kuthan máslo a na něm kýtu zvolna dus, onou šťávou podlévej i polévkou, přidej cukr a v octě zavařené šípky nebo jeřabinky, přidej strouhaný perník. Měkké maso vyndej, naporcuj, omáčku přeceď, maso s ní polej a podávej s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.