Bába s jabčaty
Na počátku 20. století, kam pravidelně míříme do kuchyní našich babiček, se nejčastěji vařilo podle Rettigové jejíž recepty vycházely z kuchyně dvora. My si ale připomeneme recept z další kuchařky, takzvané Sandnerky.
Bába s jabčaty
30 dkg polohrubé mouky
2 lžíce amonia
větší špetka skořice
hrst rozinek
2 vejce
20 dkg cukru
2 lžíce rozpuštěného másla
30 dkg nahrubo nastrouhaných jablek
V misce smícháme mouku s amoniem, skořicí a rozinkami. V jiné misce ušleháme celá vejce s cukrem a máslem do pěny. Vmícháme do ní jablka a mouku s amoniem a rozinkami. Důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pomalu upečeme a pocukrujeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.