Azylové domy v Liberci a Jablonci mají i přes silné mrazy stále volná lůžka

25. únor 2018

Teploty na některých místech v Libereckém kraji klesly až na mínus 17 stupňů Celsia. Na Jizerce dokonce až na mínus 22. Lidé bez domova mohli využít noclehárny v azylových domech.

I přes silné mrazy zůstalo v libereckém Speramu a v jablonecké Naději pár volných postelí. Kdyby se zaplnily, mají lidé bez domova možnost přečkat noc v azylových domech ve vytopených pokojích alespoň na židli.

V Turnově azylové dům nemají. Tamní sociální pracovníci se ale domluvili se strážníky, že v případě potřeby bezdomovce do Liberce nebo Jablonce odvezou.

I v příštím týdnu budou hodnoty klesat hluboko pod nulu. „Nízké teploty se očekávají až do pátku, kdy by měly sestupovat na -10 až -15 stupňů při malé oblačnosti, slabém větru a sněhové pokrývce se budou pohybovat kolem -18 stupňů. Teploty budou ještě snižovány čerstvým až mírným větrem, takže pocitová teplota se pohybuje vždy o několik stupňů níže,“ řekl Českému rozhlasu meteorolog Jaromír Hanzlík.

Meteorologové doporučují lidem chránit se více vrstvami teplého oblečení, teplými botami, rukavicemi a pokrývkou hlavy.

„Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla,“ doporučuje Český hydrometeorologický ústav.

autor: Ivana Bernáthová | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související