4 tipy Ladislava Špačka, jak poznat špičkovou restauraci

22. červenec 2018

Každý z nás občas rád jde na dobré jídlo do restaurace. Obzvlášť ženy to jistě ocení, protože alespoň jednou nemusí vařit. Jak ale poznat dobrou restauraci? S tím vám pomůže Ladislav Špaček a jeho pořad Pardon.

Podle mistra etikety Ladislava Špačka se stačí řídit čtyřmi jednoduchými body, podle kterých dobrou restauraci rozhodně poznáte.

7 pravidel etikety: Jak používat mobily

Žena telefonuje (ilustrační foto)

Nonstop jsou naší součástí. Nosíme je u sebe 24 hodin denně a 365 dnů v roce. Mobilní telefony – metla moderní společnosti? Ladislav Špaček radí, jak používat telefon v souladu s etiketou.

  1. Opravdu dobrá restaurace má málo jídel na jídelním lístku. Nejlepší podniky nabízejí menu maximálně o deseti jídlech. U všech těchto pokrmů si ale můžeme být jisti, že je připravené kvalitně a že by za ně dal ruku do ohně sám šéfkuchař.

  2. Servíruje malé porce. „Svíčková se šesti je mrtvá,“ podotýká Ladislav Špaček a vysvětluje, že pokud budou porce malé, budeme si moct dát více chodů. To pro nás znamená i více kulinářských zážitků během jednoho večera. Jiné národy to tak na rozdíl od nás praktikují úplně běžně. Znamená to pro ně totiž více času stráveného u stolu s blízkými.
  3. Pokud obsluha servíruje jídlo nebo sklízí nádobí ze stolu postupně, není to dobrá vizitka restaurace. Servírování a sklízení by mělo probíhat najednou. Ladislav Špaček radí: „Do restaurací, kde neumí obsluha obsloužit jeden stůl najednou, nebudeme chodit.“

  4. Pokud nedojí poslední u stolu, obsluha se ničeho nedotkne. Dobrý dojem na znalého gastronoma neudělá obsluha, pokud začne odebírat talíře dříve, než všichni dojedí. Není totiž slušné, aby někteří ještě jedli, zatímco jiní by už neměli svůj talíř a koukali, jak ostatní jedí.

Podpořme kvalitní restauratéry nejlepší „reklamou“. „Všímejme si dobrých restaurací! Jejich jména budeme šířit, a špatné podniky nechme zkrachovat. Tak pardon,“ dodává Špaček.

A co vy? Víte o některých dobrých, nebo naopak špatných restauracích? A kam vyrazíte na jídlo příště? Mnoho zdaru při objevování kvalitních restaurací vám přeje Český rozhlas Liberec.

Roman Vaněk a jídelní lístek restaurace Masné krámy
autoři: Ladislav Špaček , Lucie Postlová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.