100 let od vzniku Československa si kraj připomene řadou akcí

9. leden 2018 09:10

Města v Libereckém kraji si připomenou výročí sto let od založení Československa, které připadá na 28. října. Chystají výstavy i speciální kulturně-společenské události.

Podrobnosti k tomu můžeme už teď najít na webových stránkách kraje, kde je přehled akcí, které právě toto kulaté výročí připomenou. Nejvíc z nich je pochopitelně kolem 28. října. Na 20. října chystají třeba Semily ukázky vojenské výstroje i výzbroje, na 27. října podobný program připravili i v Jablonci nad Nisou. Tradičním programem bude i vysazování lip republiky.

Tzv. stromy svobody mapuje projekt, který připravila nadace Partnerství. Chce motivovat k vysazení nových stromů nebo k hledání historie těch existujících. Lidé je sázeli nejen v roce 1918, ale také v pozdějších letech, asi nejtypičtější z nich je lípa srdčitá. V plánu jsou i takzvané hromadné výsadby, které proběhnou ve dnech okolo státního svátku. Přihlásit mohou lidé i svoji výsadbu, a to právě ode dneška. Udělat to mohou na internetu na webu www.stromysvobody.cz.

Zámek v Zákupech chystá novou trasu

Stoleté výročí republiky připomenou i výstavy, například jednu s názvem Konečně ve vlastním! chystají v Muzeu Českého ráje v Turnově. Výročí na pozadí takzvaných velkých dějin připomene i všední život. Výstava potrvá od 28. října do konce letošního roku. Expozici chystá i turnovská klenotnice. Zámek v Zákupech zase připraví novou prohlídkovou trasu věnovanou prvorepublikovému bytu nadlesního. Co návštěvníci uvidí, vypočítává kastelán zákupského zámku Petr Weiss: „Uvidíme typické místnosti bytů. Kuchyně se sporákem, parádní pokoj, kam se chodilo jen výjimečně, uvidíme prvorepublikovou koupelnu a záchod, dětský pokoj i ložnici rodičů.“

Výstavu připraví i Vlastivědné muzeum v České Lípě, jmenuje se '100 let' a představí nejdůležitější události uplynulých sta let v regionu. Výstava se dotkne vzniku republiky, ale i otázky Sudet nebo období druhé světové války, a otevřena bude od května do konce příštího roku.

Zámek Zákupy
autor: jch | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio